Na wielu polskich stołach dziczyznę spotkać można coraz częściej. To znakomite w smaku mięso ma szereg zalet, które były znane już w wieku XVI. Co warto wiedzieć o dziczyźnie? Czy warto sięgać po ten rodzaj mięsa i dlaczego?

Wielki powrót dziczyzny na polskie stoły

Przez setki lat na polskich stołach królowało mięso dzikich zwierząt – saren, jeleni, gęsi, kaczek czy dzików. Dzisiaj dziczyzna powoli wraca do łask. Coraz więcej osób sięga do polskich tradycji kulinarnych i przygotowuje potrawy z dziczyzny właśnie. Warto jednak przy tym pamiętać, że wciąż aż 90% polskiej dziczyzny przeznaczonej jest na eksport. Za mięsem tym przepadają Francuzi, Niemcy czy Belgowie.

Dziczyzna to mięso wyjątkowe pod wieloma względami. Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu nie jest również, zbyt trudne do przygotowania. Przede wszystkim dziczyzna jest mięsem o wiele chudszym niż mięso zwierząt rzeźnych. Dlatego polecana jest osobom, które są na diecie. Zawiera sporą ilość białka, witamin z grupy B i minerałów – fosforu, wapnia, żelaza czy magnezu. Nie bez znaczenia jest również to, że dziczyzna jest mięsem wolnym od antybiotyków i sztucznych dodatków.

Mięso dzikich zwierząt jest zwięzłe, a więc musi skruszeć, aby nabrać smaku. Dawniej był to proces dość długi, który trwał nawet kilka dni. Najpierw mięso musiało stać w chłodnym i przewiewnym miejscu, a potem je marynowano w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Dzisiaj sprawa jest o wiele prostsza. Dziczyznę zakupić można bez problemu w formie mrożonej. Jest  to mięso dojrzałe i już odpowiednio miękki. Dlatego wystarczy je jedynie odmrozić i można przystąpić do gotowania.

Mięso z jelenia

W staropolskiej kuchni najbardziej cenione było mięso z jelenia. Dzisiaj spotkać je można nawet w niewielkich supermarketach. Doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami oraz aromatycznymi ziołami. W tym przypadku nie trzeba obawiać się aromatycznych przypraw.  Tylko wzbogacają one smak potrawy i podkreślają jej walory. Do mięsa z jelenia warto dodać liście laurowe, a także sporą ilość soli i pieprzu. Ponadto dobrze jest zaopatrzyć się w majeranek, tymianek czy jałowiec.

Dziczyzna doskonale smakuje w wersji duszonej. Z jelenia można przygotować m.in. smaczny i aromatyczny  gulasz. Należy do niego dodać zawsze marchewkę, cebulę i czosnek. Dzięki nim danie nabierze bardziej zdecydowanego charakteru.

Z czym podawać dziczyznę?

Co pasuje do dziczyzny?  Do klasycznego gulaszu zawsze warto dodać paprykę, pomidory czy cukinię. Mięso musi dusić się na wolnym ogniu, tak aby wszystkie smaki i aromaty wzajemnie się przeniknęły. Potrawę doprawić powinno się dopiero na koniec. Do dziczyzny pasują nie tylko klasyczne przyprawy (sól i pieprz), ale i zioła, dzięki którym mięso to zyskuje całkiem sporo. W staropolskiej kuchni zioła grały ogromną rolę.

Gulasz z mięsa jelenia czy dzika warzywami (pomidory, cukinia czy papryka) serwowany może być na wiele różnych sposobów. W polskich domach wciąż jednak najczęściej podaje się go z gotowanymi ziemniakami. Na specjalne i bardziej uroczyste okazje warto przygotować jednak coś innego np. warzywne placki. W tym celu wystarczy połączyć jedynie nieco drożdży z cukrem, a po czasie uzupełnić je jajkami, mąką pszenną i mlekiem. Takie placki przygotowuje się na bazie warzyw – pora, selera, marchewki, pietruszki i czosnki. Warto pamiętać oczywiście również o przyprawach – soli, pieprzu czy nieco egotycznej kurkumie. Gdy tylko ciasto, nieco podrośnie, placki należy smażyć na patelni aż do momentu zarumienienia.

Źródło: Kiszeczka.pl – Sklep mięsny w Warszawie