Owoce i warzywa goszczą niemal w każdym domu. Są źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i składników odżywczych. Jednak aby zachowały swoją świeżość, należy je w sposób odpowiedni przechowywać.
Te owoce i warzywa nie powinny być przechowywane w lodówce
Niska temperatura ma niekorzystny wpływ na smak i aromat niektórych warzyw i owoców. W lodówce nie należy przechowywać przede wszystkim owoców egzotycznych, takich jak banany, mango, awokado czy ananas. Spośród warzyw swoje cenne właściwości w niskiej temperaturze tracą pomidory i cukinie. Najlepiej przechowywać je w otwartych pojemnikach lub misach, jednak w miejscu zacienionym i suchym.
Jak przechowywać owoce w lodówce i poza nią?
Maliny, jagody, truskawki czy wiśnie to owoce, które są bardzo nietrwałe, przez co wymagają zamknięcia w lodówce. Nawet tam puszczają soki, więc pozostawienie ich w kartonowym opakowaniu lub siatce będzie skutkowało zabrudzeniem lodówki. Rozwiązaniem są pojemniki plastikowe, które można szczelnie zamknąć. Dzięki temu owoce takie nie tracą swojej świeżości.
Natomiast gruszki, jabłka, banany to owoce, które przechowywane w koszu na owoce z duka.com.pl zachowają swoją świeżość, a dodatkowo będą się ciekawie prezentować z przedmiotem o nowoczesnym designie.
Wskazówki dotyczące przechowywania owoców
- nadpsute owoce i warzywa należy natychmiast usuwać, ponieważ w kontakcie z nimi, pozostałe również zaczną szybko się psuć
- owoce i warzywa należy kupować świeże, a więc dojrzałe, ale nieuszkodzone – pęknięcia i wgniecenia spowodują pojawienie się pleśni
- stała temperatura w pomieszczeniu sprawi, że owoce i warzywa nie będą się psuć
- zakupy należy robić częściej, ale w małych ilościach, dzięki czemu zmniejszy się ryzyko wyrzucania dużych ilości zepsutych warzyw i owoców
- należy unikać przechowywania warzyw i owoców w torbach foliowych i foliach aluminiowych
- owoce nietrwałe (np. maliny) przetrzymywane w lodówce nie powinny być wcześniej myte, natomiast cytrusy należy wcześniej umyć.