Kuchnia hiszpańska nie jest jeszcze w Polsce znana tak dobrze, jak kuchnia włoska czy grecka. Większość z nas ma na jej temat pewnie wyobrażenia, które nie zawsze są zgodne z prawdą. Poznaj najpopularniejsze mity na temat hiszpańskiego jedzenia i sprawdź, czy mają odzwierciedlenie w rzeczywistości.
Hiszpańskie potrawy są pikantne
Wiele osób zakłada, że autentyczne hiszpańskie specjały z pewnością są ostro przyprawione. Taka teza jest jednak błędna, bo potrawy pochodzące z Półwyspu Iberyjskiego mają na ogół łagodny smak. Nie są pikantne, ale w żadnym wypadku nie są też pozbawione smaku – Hiszpanie chętnie doprawiają je wędzoną papryką czy czosnkiem. Hiszpańska restauracja w Warszawie jest zatem bezpiecznym miejscem dla osób, które unikają dań drażniących podniebienie. Od tej reguły są jednak wyjątki – jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, koniecznie spróbuj patatas bravas, smażonych papryczek padrón albo chorizo!
Hiszpańska kuchnia jest podobna do tej meksykańskiej
Założenie o ostrości hiszpańskiej kuchni prawdopodobnie wynika z faktu mylenia jej z kuchnią meksykańską. Chociaż kraje te są ze sobą powiązane historycznie, kulinarnie są bardzo odmienne. Tortilla w wersji hiszpańskiej nie ma nic wspólnego z plackiem z mąki kukurydzianej, bo jest… omletem! Najbardziej znaną tortillą w Hiszpanii jest przecież tortilla de patatas, czyli omlet z ziemniakami. W menu hiszpańskiej restauracji na próżno szukać też tacos, nachos, burritos czy guacamole.
Paella to hiszpańskie danie narodowe
Z paellą związany jest szereg kontrowersji, a listę otwiera przekonanie, iż jest to narodowe danie hiszpańskie. Tymczasem paella to potrawa regionalna, specjalność Wspólnoty Walenckiej. Kolejny mit dotyczy składników paelli – w tej tradycyjnej wcale nie znajdziemy owoców morza – obok ryżu jest tu mięso z kurczaka i królika oraz fasola! Ostatnia sporna kwestia to pora spożywania tego dania. Okazuje się, że zamówienie paelli na obiad jest uznawane za kulinarne faux-pas, ponieważ potrawę tę jada się w porze lunchu.
Sangria to najpopularniejszy napój
Najbardziej rozpowszechnionym mitem na temat kuchni hiszpańskiej jest chyba ten głoszący, że sangria to najpopularniejszy napój alkoholowy w tym kraju. To mylne przekonanie na ogół zostaje dodatkowo wzmocnione po wizycie w dowolnej miejscowości turystycznej na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Tymczasem sangria w Hiszpanii jest serwowana niemal wyłącznie turystom, a poza miejscowościami typowo wakacyjnymi trudno ją w ogóle znaleźć w menu. Lokalsi zamiast sangrii piją najczęściej tinto de verano, czyli mieszankę wina czerwonego z cytrynowym napojem gazowanym.
Hiszpańska kuchnia jest nieodpowiednia dla wegetarian
Wegetarianie wbrew pozorom nie wyjdą z hiszpańskiej restauracji z pustym żołądkiem. Choć duża część potraw z Półwyspu Iberyjskiego opiera się na mięsach i owocach morza, jadłospis przeciętnego Hiszpana uwzględnia również warzywa. Wspomniane wcześniej patatas bravas, tortilla de patatas czy smażone papryczki padrón to dania wegetariańskie. Co więcej, w kuchni hiszpańskiej bardzo chętnie wykorzystuje się też rośliny strączkowe i lokalne sery. Większość znanych potraw, jak paella czy croquetas, ma swoje wegetariańskie wersje.
