Surowa czekolada już przez samą nazwę wzbudza ciekawość – najczęściej czekolady bywają mleczne i słodkie albo gorzkie. Jednak słodycze produkowane masowo, nie są do końca zdrowe. W składzie tych produktów znajduje się wiele sztucznych dodatków, które nie mają nic wspólnego ze zdrowiem. Należą do nich m.in.: mleko w proszku, cukier trzcinowy, barwniki, emulgatory, aromaty, konserwanty, itd. Wysoka ilość cukru powoduje, że organizm staje się zakwaszony. Ponadto cukier osłabia wchłanianie składników pokarmowych, wskutek czego w dochodzi do niedoboru niektórych witamin i minerałów. Dlatego doskonałym rozwiązaniem dla miłośników słodyczy mogą okazać się zdrowe czekolady Raw COCOA, które są równie smaczne i rozpływają się w ustach.

Czym wyróżnia się czekolada Raw COCOA?

Raw COCOA to surowe czekolady, których nazwa ma źródło w sposobie obróbki kakao i innych składników. Każda tabliczka jest formowana ręcznie, natomiast ziarno kakao jest konszowane w temperaturze nieprzekraczającej 45°CDo produkcji wykorzystuje się jedynie organiczne oraz ekologiczne ziarno i jakościowe składniki. Poza tym, stosowany jest również nektar palmowy oraz masło kakaowe, a czekolada dostępna jest w różnych smakach. W ofercie znajdziecie produkty z nutką cynamonu, dodatkiem wiśni, pistacjami, orzechami laskowymi czy jagodami goi.  Dostępne są także suszone owoce w surowej czekoladzie i przekąski takie jak lizaki czy chrupki czekoladowe. Wszystkie składniki pochodzą od certyfikowanych producentów z Ameryki Południowej i Azji. Każdy dostawca posiada odpowiednie certyfikaty, świadczące o wysokiej jakości i bezpieczeństwie dostarczanych produktów. Konszowanie ziarna kakao w niskiej temperaturze sprawia, że zachowuje ono właściwości antyoksydacyjne oraz makro- i mikroelementy. Dzięki temu spożywanie czekolady nie tylko sprawia przyjemność, lecz także odżywia organizm.

Jakie składniki zawiera surowa czekolada?

Surowa czekolada posiada wiele cennych dla organizmu witamin oraz makro- i mikroelementów. W składzie znajduje się surowe ziarno kakaowca Criollo, które pochodzi z Peru. Kolejnym składnikiem jest cukier palmowy, pozyskiwany w procesie odparowania  z kwiatów organicznej palmy kokosowej. Ponadto, w zależności od smaku czekolady, znajdują się w niej następujące składniki organiczne – wanilia, sól himalajska, owoce morwy tureckiej, wiśnie i jagody Acai. Składniki spożywcze pochodzą z ekologicznych upraw, dzięki czemu cechują się wysokim stężeniem witamin i minerałów. Dlatego w czekoladach Raw COCOA znajdują się: magnez, potas, żelazo, cyk selen, witaminy z grupy B oraz A, E i C. Poza tym słodycze tej marki posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują dużych wahań cukru we krwi, wywołujących szybkie uczucie głodu.

Czekolady Raw COCOA są zdrowe i występują w wielu ciekawych wersjach smakowych, dlatego chętnie sięgają po nie dorośli i dzieci. W przeciwieństwie do tych, które są produkowane masowo, zawierają wyłącznie naturalne składniki organiczne. Dzięki temu nie tylko pozwalają rozkoszować się słodyczą, lecz także dostarczają cenne witaminy i minerały.