Barman to zawód otoczony pewną nutką tajemniczości. Nocna praca, kontakt z ogromną ilością osób i pozytywna energia wpisuje się w tę profesję. Głównym zadaniem osoby pełniącej tę funkcję w pracy jest sprzedaż napojów alkoholowych, komponowanie różnego rodzaju koktajli i drinków. Miejsce pracy barmana to oczywiście kontuar barowy.
Do obowiązków osoby stojącej za barem należy zaopatrywanie lokalu w niezbędne produkty do jego pracy czyli w owoce, napoje, soki, syropy i alkohole oraz sprawowanie nadzoru nad ich odpowiednim przechowywaniem w lokalu. Ponadto musi on zadbać o zaplecze gospodarcze, przede wszystkim pod kątem przepisów obowiązujących w gastronomii i odpowiednio przygotować swoje własne miejsce pracy.
Praca barmana a napoje
Praca barmana kojarzy się przede wszystkim z przygotowywaniem napojów dla gości. Dlatego barman musi znać jak najwięcej przepisów do ich właściwego komponowania oraz różnego rodzaju technik przygotowywania drinków. Niezbędne jest znajomość proporcji każdego drinka, rozumienie wzajemnego oddziaływania na siebie składników napoju oraz posiadanie umiejętności manualno-technicznych.
Barman powinien też wykazywać się inicjatywą i umiejętnościami komponowania własnych napojów czy modyfikacją już istniejących. To ważna umiejętność pozwalająca mu na wchodzenie w interakcję z gośćmi lokalu. Poza tym bardzo często goście właśnie od barmana oczekują porady i propozycji w odkrywaniu nowych smaków i struktury drinka.
Co ważne obecnie zawód barmana przekształcił się w sztukę komponowania drinków. Efektowne dobieranie składników, oryginalne serwowanie, tworzenie koktajli o niebanalnych kolorach i wyjątkowych smakach przyciąga klientów do danego lokalu. Świadczą o tym choćby cieszące się ogromną popularnością pokazy czy wręcz konkursy oceniające umiejętności i profesjonalizm barmanów.
Umiejętności interpersonalne barmana
Praca barmana nie kończy się na mechanicznym podawaniu drinków, a nawet na ich artystycznym komponowaniu. Składową tego zawodu jest komunikacja. Dlatego barman powinien mieć określone cechy charakteru. Musi być otwarty, empatycznym i komunikatywny. Powinien posiadać w sobie tzw. ciekawość drugiego człowieka. Niezwykle istotne jest też posiadanie poczucia humoru, dystansu do świata zewnętrznego, wysokiej kultury osobistej. Barman powinien posiadać umiejętność sztuki konwersacji i wytwarzania wokół siebie atmosfery intymnej rozmowy.
W tej pracy ważna jest też anielska wręcz cierpliwość i wyrozumiałość. Marudzący klient przy barze to codzienność, a barman powinien radzić sobie dobrze w różnych sytuacjach. Choć wciąż wśród barmanów większość stanowią mężczyźni, powoli do tego zawodu wchodzą również kobiety.
Źródło: Msbis.com – kurs barmana