Twórcy namawiają do wyobrażenia sobie
miasta, w którym owoce i  warzywa rosną na miejskich farmach, w ogrodach
społecznościowych albo  uprawiane są na dachach i w przydomowych ogródkach. Jedzenie
nie musi przebywać setek czy tysięcy kilometrów, bo jest dostęp do świeżych
produktów pochodzących z  lokalnych, ekologicznych gospodarstw. „Wyobraźmy sobie, że Warszawa, jadalne
miasto przyszłości, zmienia się w zdrowsze, lepsze do życia i bardziej odporne
miejsce”
– to cel pomysłodawców  

 Takie właśnie, futurystyczne
wizje, przedstawia “Jadalne miasto Warszawa”. To zwieńczenie projektu
zatytułowanego “W kierunku solidarnego żywienia. Warszawa 2030+”, na który
składały się dyskusje, warsztaty międzypokoleniowe oraz forum edukatorek i
edukatorów. Dokument sieciowy “Jadalne miasto Warszawa” ma pomóc w
zaprojektowaniu przyszłość stolicy, w której pozyskiwanie żywności opierałoby
się na podstawowych zasadach permakultury, czyli
trosce o Ziemię, trosce o ludzi i gospodarowaniu nastawionym nie na ilość
i zysk, ale na synergię z planetą.  

 Już od 23 lipca na stronie www.jadalnemiastowarszawa.pl można będzie poznać
historie inicjatyw, które mają szanse nadać nowy kierunek polityce żywnościowej
miasta. Rolnictwo wspierane przez społeczność,
kooperatywy spożywcze, rodzinne ogródki działkowe, ogrody społecznościowe
czy gastronomia korzystająca z lokalnych, sezonowych i ekologicznych produktów
– stają się ważną częścią jadalnego miasta. Ich wzmacnianie oznacza zarazem
wsparcie realnych zmian środowiskowych i społecznych. 

Premierze dokumentu sieciowego
towarzyszyć będą wydarzenia zaplanowane na niedzielę (25 lipca) w Ogrodzie
Społecznościowym Motyka i Słońce na Festiwalu Otwarty Jazdów: godz. 15.00 –
warsztaty „Usiądźmy w kręgu nasion” – Wioletta Olejarczyk i
Klaudia Kryńska z sieci suwerenności żywnościowej Nyéléni Polska opowiedzą,
jak zbierać nasiona z własnych upraw; godz.
18:30 – dyskusja wokół idei “jadalnego miasta”,
którą poprowadzą Anna Galas-Kosil, kuratorka
Biennale Warszawa, oraz Klaudia Kryńska z Fundacji Agro-Perma-Lab.  Na wydarzenia wstęp wolny.