Tak naprawdę mitem jest obecnie pojęcie „dieta cukrzycowa”. Przecież w tej diecie, tak jak w innych, najważniejsze jest zbilansowanie posiłków,  a więc odpowiednie ich skomponowanie. Jest to ważne zarówno dla diabetyków, jak i  zdrowych. Zależy to w dużej mierze od stylu życia.

W diecie „dla cukrzyków” powinny być właściwie wyłączone słodycze, gdyż zawierają dużo węglowodanów. Nie znaczy to jednak, że są całkowicie zakazane.

To również dotyczy tych bez cukrzycy. Zbilansowana dieta jest ważna dla każdego człowieka. Powinna być tak skonstruowana, aby pozwalała zadbać o nasze zdrowie.

Istnieje kilka zasad, które należy wdrożyć do diety dla każdego:

  1. Pić dużo wody, gdyż wspomaga ona wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie (około 2 l dziennie);
  2. Spożywać o stałych porach kilka mniejszych posiłków zamiast dwóch bardzo dużych;
  3. Zrezygnować ze słodyczy lub znacząco ograniczyć spożycie cukru; zastąpić je np. sałatkami owocowymi. Najistotniejszy warunek doboru produktów w diecie to indeks glikemiczny węglowodanów. Spożywane węglowodany powinny mieć jak najniższy indeks glikemiczny. Ąbyśmy mogli ułatwić sobie znalezienie takich produktów, przygotowano tabele, z których możemy skorzystać. Węglowodany o wysokim IG zwiększają gwałtownie stężenie glukozy we krwi. Powoduje to wyrzut insuliny i nagle zmniejsza stężenie glukozy we krwi. To z kolei sprawia, że czujemy głód, a wtedy prawdopodobne staje się spożycie niekontrolowanej ilości pożywienia. Może to stać się pułapką dla każdego.
  4. Unikać wysoko przetworzonych produktów z konserwantami (czytać etykiety) oraz potraw smażonych, a opierać się na pieczonych lub gotowanych. Alkohol powinien pojawiać się w mocno ograniczonych ilościach. Przygotowując dodatki zbożowe, należy zwracać uwagę, aby niebyły one rozgotowane. Ładunek glikemiczny posiłków powinien być jak najniższy. Za to odpowiada obecność białka i tłuszczu.
  5. Unikać fast foodów i słonych przekąsek, a jeść jak najwięcej posiłków własnoręcznie przygotowanych w oparciu o warzywa. Należy ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego ( tzw. Nasycone kwasy tłuszczowe ), gdyż zwiększają stężenie cholesterolu we krwi. W tej grupie produktów znalazło się m.in. masło, pełnotłuste mleko, śmietana, smalec, tłuste wędliny i sery ( pełnotłuste sery żółte i pleśniowe ).

Prozdrowotne właściwości mają natomiast jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające stężenie cholesterolu całkowitego oraz LDL.

Największe ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych występuje w rybach morskich.
Dla diabetyków dieta jest bardzo ważna ,aby ich organizm mógł w miarę prawidłowo funkcjonować

Ale czy ta sama zasada  nie dotyczy wszystkich?

Prawidłowo skomponowana dieta (pozbawiona elementów szkodliwych) jest niezbędna dla zdrowia wszystkich. Do tej diety należy również dodać aktywność fizyczną, która jest siłą napędową dla całego ludzkiego organizmu. Dlatego nie należy rezygnować z łososia, tuńczyka, sardynek, śledzia czy makreli.

Kwasy te korzystnie wpływają na nasz  układ sercowo – naczyniowy,  na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – zwłaszcza mózgu i wzroku – oraz wzmacniają naszą odporność.

Aby uniknąć nadwagi lub otyłości nie należy przekraczać swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Kiedy już doszło do tego, że masz nadwagę, ogranicz spożycie kalorii.

Najlepiej skorzystać z pomocy specjalisty, który pomoże ustalić indywidualne zapotrzebowanie na kalorie i zbilansuje dietę tak, żeby służyła zdrowiu, a nie szkodziła.

Posiłki powinny być  urozmaicone. Powinna liczyć się nie tylko ilość, ale także jakość : witaminy, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i inne potrzebne składniki.