Smak i aromat kawy zależą w dużej mierze od specjalnie wyselekcjonowanych ziaren. Równie istotny jest jednak sposób przygotowania kawy, czyli możliwość wydobycia pełnej kwintesencji smaku i aromatu ziaren podczas specjalnych procesów parzenia. Odpowiedni sprzęt do kawy pozwoli Ci poczuć się jak profesjonalny barista i samodzielnie przygotować kawę, która zachwyci każdego smakosza małej czarnej.
Profesjonalna ekstrakcja
Parzenie kawy sprowadza się przede wszystkim do wyciągnięcia (ekstrakcji) pełnego bukietu olejków ze zmielonego ziarna do ostatecznego naparu. Oczywiście, na końcowy rezultat całego procesu parzenia wpływa wiele zmiennych, jednak najważniejsze z nich to równy przemiał, a także odpowiednie proporcje kawy oraz wody. Uzyskanie wysokiej jakości naparu kawy jest często bezpośrednim rezultatem zastosowania właściwych narzędzi baristycznych, które w dużej mierze wpływają na to, w jakim stopniu jesteś perfekcjonistą i profesjonalistą.
Jaki ekspres do kawy do domu?
Ekspres dający możliwość przygotowania kilkudziesięciu rodzajów kawy doskonale sprawdzi się w kawiarni. Wydajny i szybki ekspres to racjonalny wybór do biura, natomiast kompaktowe urządzenie z podstawowymi funkcjami będzie najlepszym rozwiązaniem do domowego użytku, przynajmniej na początek. Sprawdź możliwości poszczególnych modeli i wybierz najlepszy ekspres dla siebie tutaj: https://sklepkawa.pl/pl/c/Ekspresy-i-mlynki/64.
Warto jednak zawsze inwestować w dobrej jakości ekspres do kawy, który spełni Twoje oczekiwania, ale również będzie bezproblemowo służył przez długie lata. Zatem jaki ekspres do domu wybrać?
- Ekspres przelewowy – to idealny wybór dla fanów czarnej kawy, delikatniejszej niż espresso, lecz zawierającej więcej kofeiny. Doskonale sprawdzi się zarówno w domu, jak i w kawiarni, czy w biurze. Ekspres przelewowy to najlepszy sprzęt do przygotowania jasno i średnio palonej kawy 100% arabika. Niestety nie przygotuje Ci kaw mlecznych, jednak jego niewątpliwym atutem jest możliwość zaparzenia bardzo dużej ilości kawy, w krótkim czasie.
- Automatyczny ekspres ciśnieniowy – to najczęściej bardzo proste w obsłudze urządzenia, które spodobają się szczególnie osobom ceniącym sobie szybkość i wygodę parzenia kawy. Automatyczny ekspres ciśnieniowy świetnie przygotowuje ciemno i średnio palone kawy – 100% arabiki oraz mieszanki z robustą w różnych proporcjach. Ponadto oprócz małej czarnej, przygotujesz również białą kawę. Sprzedawane są jednak modele ekspresów tego typu, które zapewnią Ci wyłącznie espresso lub americano (musisz o tym pamiętać podczas zakupu). Na plus można zaliczyć wbudowany młynek, natomiast minusem tego rodzaju ekspresu jest mniejsza kontrola nad jakością zaparzanego naparu.
- Ekspres ciśnieniowy kolbowy – wymarzone urządzenie zarówno dla kawiarni, jak i domowych baristów zapewniające dużą kontrolę nad procesem parzenia kawy i pozwalające na dostosowywanie większej ilości jego parametrów. Ekspres ciśnieniowy kolbowy oferuje zazwyczaj opcję zrobienia espresso oraz kawy z mlekiem (sprawdź, czy posiada dyszę spieniającą), a także możliwość przyrządzenia ciemno i średnio palonej arabiki i mieszanki z robustą. Niektóre modele posiadają wbudowane młynki, jednak najczęściej konieczne będzie dokupienie młynka oddzielnie. Minusem ekspresów ciśnieniowych kolbowych może być dla niektórych brak możliwości przygotowania dużej ilości kawy w krótkim czasie.
Oto trzy rodzaje kaw, które przygotujesz w zasadzie w większości dostępnych na rynku ekspresów do kawy:
- Espresso – mocna, intensywna kawa przygotowywana w wyniku przetłaczania gorącej wody przez ciasno upakowane zmielone ziarna kawy. Doskonałą kawą do ekspresu będzie kawa Melitta BellaCrema Intenso. To kompozycja znakomitych ziaren Arabica (80%) i Robusta. Kawę kupisz tutaj https://sklepkawa.pl/pl/p/Melitta-BellaCrema-Intenso-1-kg/4171
- Americano – rozcieńczona wersja espresso przygotowywana poprzez dodanie gorącej wody do porcji espresso.
- Latte – połączenie espresso z parującym mlekiem, czego efektem jest bogata, kremowa kawa.
Do kaw mlecznych świetnym wyborem będzie kawa Lucaffe Classic. Jej naturalna subtelność sprawia, iż z powodzeniem można z niej przyrządzić wyborne cappuccino oraz latte, zobacz na https://sklepkawa.pl/pl/p/Lucaffe-Classic-1-kg/584
Kawiarki do parzenia kawy
Kawę pija się od wieków, i od stuleci również poszukiwane są najlepsze sposoby na jej przygotowanie. Wszystko po to, aby wydobyć z ziaren kawy jeszcze więcej smaku i aromatu. Jednym z takich wynalazków jest bez wątpienia kawiarka.
Kawiarka pozwoli Ci na przygotowanie aromatycznego espresso bez konieczności inwestowania w specjalistyczny ekspres. Pierwotnie kawiarki wykonywane były z aluminium. Obecnie są to najczęściej rozwiązania stalowe, stalowo-porcelanowe i aluminiowo-porcelanowe, w których porcelanowa część to dzbanek na gotowy napar.
Większość kawiarek posiada 3 głównych części:
- dolny zbiorniczek na wodę,
- sitko, do którego wsypywana jest kawa,
- górny zbiornik na gotowy napar.
Co istotne, aluminiowe kawiarki mają z reguły bardziej kanciasty kształt i można w nich parzyć od 1 do 18 porcji espresso. Z kolei kawiarki stalowe cechuje nieco bardziej okrągła budowa, a także mniejsza pojemność – od 2 do 10 porcji espresso.
Jak młynek do kawy, to tylko żarnowy
Młynek zapewnia szybkie zmielenie ziaren do różnych rodzajów parzenia. O czym musisz pamiętać, wybierając młynek do kawy?
Młynki udarowe mają tendencję do nagrzewania się w trakcie mielenia i wytwarzania dużej ilości pyłu kawowego. Dużo lepszą kawę przygotujesz z pomocą młynka żarnowego.
Żarnowe młynki do kawy ścierają, a nie tną ziarna, co ma kolosalne znaczenie dla uzyskania pełnego aromatu i smaku kawy. Zazwyczaj posiadają one regulację grubości przemiału. Nie podgrzewają kawy oraz nie wytwarzają zbyt dużej ilości pyłu kawowego. Pozwalają na przygotowanie ziaren kawy do różnych rodzajów parzenia.
Młynki żarnowe to idealne rozwiązania dla osób szukających perfekcjonizmu w tym, co robią. To chyba najprecyzyjniejsze i najbardziej pożądane urządzenia stosowane przez baristów na całym świecie.
Materiał sponsorowany.