
W ostatnim
czasie zaczęły działać kolejne jadłodzielnie, które powstały ze środków Centrum
Komunikacji Społecznej:
- Dzielnica Wawer, Uniq Fight Club, ul. VI Poprzeczna 23,
- Dzielnica Rembertów, ul. Plutonowych 10,
- Dzielnica Wawer, ul. Korkowa 119,
- Dzielnica Wawer, ul. Włókiennicza 54 (budynek OPS),
- Dzielnica Włochy, Urząd Dzielnicy, al. Krakowska 257
- Dzielnica Ursynów, ul. Kłobucka 14
W zeszłym roku
otworzyło się 11 takich punktów, a część z nich powstała w ramach Budżetu
Obywatelskiego. Pełną listę punktów oraz godziny ich funkcjonowania znaleźć
można na platformie Warszawa 19115.
Przypominamy, że
i w tym roku można zgłaszać projekty związane z powstaniem nowych miejsc.
Zgłoszenia należy złożyć do 25 stycznia.
Sugerujemy, by w
trakcie składania projektu zwrócić uwagę na następujące punkty:
1. Wybór
zespołu/osoby, który:
a. przeprowadzi
proces zbudowania jadłodzielni,
b. będzie
odpowiedzialny za jadłodzielnię po jej uruchomieniu.
2. Wybór
miejsca: zmierzenie powierzchni, sprawdzenie dostępu do gniazda energii
elektrycznej, oświetlenia, zadaszenia, dostępności dla użytkowników.
3. Sporządzenie
projektu i kosztorysu jadłodzielni dostosowanej do wybranego miejsca: wymiary
szafy i wielkość lodówki, konieczne podłączenia, ewentualne kosze do segregacji
odpadów, zaplanowanie sposobu dbania o jadłodzielnię: środki czystości,
harmonogram sprzątania (kto i kiedy sprząta), zaplanowanie działań
informacyjnych dotyczących jadłodzielni.
Powstanie takich
punktów jest też możliwe w ramach inicjatywy lokalnej.
– Pamiętajcie – jadłodzielnia jest dla wszystkich! Możecie śmiało
wziąć z niej to, na co macie akurat ochotę i to bezpłatnie. Nic nie powinno
wylądować w naszych koszach na odpady – zachęca Michał
Olszewski, zastępca prezydenta m.st. Warszawy.
Pamiętajmy jednak, żeby przynosić produkty, które sami moglibyśmy zjeść. Mogą
być nawet te po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale mieszczą się w terminie
przydatności do spożycia „najlepiej spożyć do”. Pakujmy wszystko szczelnie, w
czyste opakowania. Do domowych wyrobów koniecznie dodajmy skład i datę
przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie
zamknięte.
W jadłodzielniach nie zostawiajmy nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań
z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.
Więcej informacji znajdziecie na fanpage’u Foodsharing Warszawa i platformie Warszawa 19115.