W ostatnim
czasie zaczęły działać kolejne jadłodzielnie, które powstały ze środków Centrum
Komunikacji Społecznej:

  1. Dzielnica Wawer, Uniq Fight Club, ul. VI Poprzeczna 23,
  2. Dzielnica Rembertów, ul. Plutonowych 10,
  3. Dzielnica Wawer, ul. Korkowa 119,
  4. Dzielnica Wawer, ul. Włókiennicza 54 (budynek OPS),
  5. Dzielnica Włochy, Urząd Dzielnicy, al. Krakowska 257
  6. Dzielnica Ursynów, ul. Kłobucka 14

W zeszłym roku
otworzyło się 11 takich punktów, a część z nich powstała w ramach Budżetu
Obywatelskiego. Pełną listę punktów oraz godziny ich funkcjonowania znaleźć
można na platformie Warszawa 19115.

Przypominamy, że
i w tym roku można zgłaszać projekty związane z powstaniem nowych miejsc.
Zgłoszenia należy złożyć do 25 stycznia.

Sugerujemy, by w
trakcie składania projektu zwrócić uwagę na następujące punkty:

1. Wybór
zespołu/osoby, który:

a. przeprowadzi
proces zbudowania jadłodzielni,

b. będzie
odpowiedzialny za jadłodzielnię po jej uruchomieniu.

2. Wybór
miejsca: zmierzenie powierzchni, sprawdzenie dostępu do gniazda energii
elektrycznej, oświetlenia, zadaszenia, dostępności dla użytkowników.

3. Sporządzenie
projektu i kosztorysu jadłodzielni dostosowanej do wybranego miejsca: wymiary
szafy i wielkość lodówki, konieczne podłączenia, ewentualne kosze do segregacji
odpadów, zaplanowanie sposobu dbania o jadłodzielnię: środki czystości,
harmonogram sprzątania (kto i kiedy sprząta), zaplanowanie działań
informacyjnych dotyczących jadłodzielni.

Powstanie takich
punktów jest też możliwe w ramach inicjatywy lokalnej.

– Pamiętajcie – jadłodzielnia jest dla wszystkich! Możecie śmiało
wziąć z niej to, na co macie akurat ochotę i to bezpłatnie. Nic nie powinno
wylądować w naszych koszach na odpady
– zachęca Michał
Olszewski, zastępca prezydenta m.st. Warszawy.

Pamiętajmy jednak, żeby przynosić produkty, które sami moglibyśmy zjeść. Mogą
być nawet te po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale mieszczą się w terminie
przydatności do spożycia „najlepiej spożyć do”. Pakujmy wszystko szczelnie, w
czyste opakowania. Do domowych wyrobów koniecznie dodajmy skład i datę
przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie
zamknięte.

W jadłodzielniach nie zostawiajmy nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań
z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.

Więcej informacji znajdziecie na fanpage’u Foodsharing Warszawa i platformie Warszawa 19115.