Smak szarlotki dla wielu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, domowym ciepłem i niedzielnym obiadem w gronie najbliższych. Chociaż szarlotka, zwana w niektórych regionach Polski jabłecznikiem, uchodzi za typowo polski deser, została stworzona przez Francuzów. Jednak ze względu na wyjątkowy smak i polską miłość do jabłek dobrze zaadaptowała się w naszym kraju. Prostotę, ale zarazem niespotykaną wytworność tego ciasta doskonale podkreślają dobre, kremowe lody. Można śmiało rzec, że ciepła szarlotka z lodami to deser idealny.

Domowa szarlotka

Niemal każdy z nas zna smak szarlotki, upieczonej przez mamę czy babcię, której piękny aromat wypełniał cały dom i kusił domowników. Chociaż przygotowanie idealnej szarlotki nie jest trudne, a według wielu smakoszy najlepszy przepis na jabłecznik to ten najprostszy, nie da się ukryć, że przygotowanie tego smakołyku wymaga czasu.

Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują  przygotowane własnoręcznie ciasta domowe. Warszawa, ale także wiele innych miast w całej Polsce, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich zabieganych mieszkańców, postawiła na promocję i rozwój miejsc, które oferują swoim klientom ciasta niemal jak u mamy. Cukiernia powinna być miejscem, które pozwoli nam zasmakować oryginalnych, naturalnych smaków oraz zagwarantuję najwyższą jakość i dbałość o detale. Dzięki niezmiennej miłości Polaków do jabłecznika, niemal każda z nich ma w swojej ofercie doskonałą szarlotkę, która cieszy się niegasnącą popularnością wśród młodych i tych nieco starszych.

Idealne lody

Lody doskonale uzupełniają smak ciepłej szarlotki. Podkreślają wyrazistość jabłek i kruchość ciasta. Jednak przygotowanie domowych lodów nie jest tak proste jak upieczenie szarlotki. Odważni mogą zaryzykować i postawić na własnoręcznie zrobione lody. Niestety zrobienie puszystych, kremowych lodów wymaga czasu, umiejętności i odpowiedniego sprzętu, w przeciwnym razie uzyskamy raczej twardą zbitą masę, która nie ma nic wspólnego z prawdziwymi lodami.

Na szczęście na rynku znaleźć można obecnie wiele doskonałych rodzajów lodów, wytwarzanych z najwyższą starannością, tylko z naturalnych składników, bez zbędnych dodatków. Wiele cukierni oprócz ciast i innych deserów, ma w swojej ofercie również lody własnej produkcji. Dzięki temu możemy na miejscu skusić się na kawałek ciepłej szarlotki z kremowymi lodami.

Perfekcyjne połączenie

Smak szarlotki, solo czy w połączeniu z lodami, zna niemal każdy z nas. Towarzyszy on nam od najmłodszych lat i chociaż pokochaliśmy go jako dzieci to nadal nie jesteśmy nim znudzeni. Dla wielu, szarlotka z lodami to niezmiennie i bezkonkurencyjnie ulubiony deser, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim na przyjemne skojarzenia z rodzinnym domem, wakacjami czy spotkaniami ze znajomymi. Ciepła szarlotka smakuje najlepiej podana z zimnymi lodami, dlatego prawie każda cukiernia ma taki deser w swojej ofercie. Dzięki temu nie musimy rezygnować z tego pysznego deseru, jeżeli brakuje nam czasu na przygotowanie go w domu.

Chociaż trudno wytłumaczyć fenomen połączenia ciepłej szarlotki z kremowymi, puszystymi lodami, trzeba przyznać, że jest to nadzwyczaj dobrze dobrana para. Zimne, delikatne lody podkreślają prosty, niewyszukany, ale wielowymiarowy smak szarlotki. Wydobywają aromat jabłek i maślany smak kruchego ciasta. Dlatego śmiało można stwierdzić, że szarlotka z lodami to deser idealny.