W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na prawidłowe komponowanie własnego jadłospisu. Spożywanie naturalnych, nieprzetworzonych pokarmów ma wpływ na zdrowie całego organizmu. Nieocenione znaczenie dla dobrego samopoczucia ma udział mięsa ryb w codziennej diecie. Ich regularne spożywanie przynosi wiele istotnych korzyści zdrowotnych.

Pięć korzyści płynących z regularnego jedzenia ryb

Ryby oferują o wiele bardziej wartościowe składniki odżywcze, przewyższając pod tym względem każdy rodzaj mięsa – drobiowego, wieprzowego czy wołowego, a także większość owoców i warzyw, Powinny one stanowić niezbędny element naszego menu, obecny na talerzu minimum 2-3 razy w tygodniu. Jeżeli chcemy korzystać z dobrodziejstw naturalnych produktów, warto zdecydować się na dietę paleo, bazującą na nisko przetworzonych i zdrowych produktach.

Zdrowe tłuszcze

Jedną z istotnych zalet jest wysoka zawartość zdrowych tłuszczów w rybach. Tłuste gatunki, takie jak makrela, śledź, łosoś czy tuńczyk, zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, konieczne do funkcjonowania, a zarazem nieprodukowane samoistnie przez nasz organizm. Kwasy te pomagają obniżyć zły cholesterol, minimalizując ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krwionośnego. Wspierają transport wody i elektrolitów, zapobiegają odwodnieniu, normalizują pracę układ nerwowego, korzystnie wpływają na proces odchudzania oraz dobry stan skóry, włosów i paznokci.

Mikro -i makroelementy

Kolejną korzyścią z regularnego jedzenia ryb jest dostarczanie organizmowi istotnych składników odżywczych. Ryby stanowią bogactwo fosforu, wapnia i chloru, które są podstawą zdrowych zębów i kości. Minerały, makroelementy oraz cała gama witamin, których źródłem są ryby, wspierają pracę serca i mięśni, wpływają na dobry stan skóry i włosów, opóźniają procesy starzenia oraz podnoszą odporność organizmu.

Mniejsze prawdopodobieństwo alergii

Jedzenie ryb chroni prze alergiami, zmniejszając także ryzyko rozwoju astmy. Najnowsze badania naukowe wykazały, że dzieci jedzące świeże, gotowane na parze bądź pieczone ryby przynajmniej 2 razy w miesiącu są o 75% mniej narażone na ryzyko wystąpienia alergii w późniejszym wieku niż dzieci w ogóle nie spożywające ryb.

Zapobieganie chorobom zapalnym

Zawartość tłustych ryb morskich w codziennej diecie o ponad połowę zmniejsza zagrożenie rozwinięcia się reumatoidalnego zapalenia stawów. Systematyczne spożywanie przez dłuższy czas łososia, makreli, dorsza czy halibuta, zawierających znaczne ilości kwasów omega-3, gwarantuje ochronne działanie nie tylko przeciwko RZS, ale także innym chorobom zapalnego pochodzenia. Dieta na stany zapalne zmniejsza ryzyko chorób serca, problemów kardiologicznych i ciśnieniowych.

Dobrze przyswajalne białko

Jeszcze jedną z istotnych zalet spożywania ryb jest zawartość w nich łatwo przyswajalnego białka, niezwykle istotnego w trakcie niskokalorycznej diety, mającej na celu zrzucenie zbędnych kilogramów. W takim wypadku warto wybierać chude odmiany ryb o dużej ilości witamin rozpuszczalnych w wodzie, oraz dbać o ich odpowiednie przyrządzenie, bez zbędnych kalorycznych sosów i panierek. Można wybierać spośród soli, dorsza, pstrąga, sandacza, a także owoców morza.

Spożywanie ryb w codziennej diecie przynosi wiele niezaprzeczalnych zalet. Ryby są niezwykle bogatym źródłem wszelkiego rodzaju witamin, minerałów i tłuszczów niezbędnych dla zdrowia. Decydując się między innymi na dietę paleo, zapewniamy sobie to, co najlepsze w naturalnych, nieprzetworzonych produktach spożywczych. Stała zmiana nawyków żywieniowych i duży udział ryb w jadłospisie na pewno przyczyni się do wielu pozytywnych zmian w organizmie.

Źródło: paleocatering24.pl – catering na diecie

Oceń artykuł