Produkcja czekolady jest skomplikowanym procesem. Wiąże się z wieloma istotnymi etapami, z których każdy ma ogromne znaczenia na końcowy smak i wygląd produktu. Pomiędzy poszczególnymi etapami produkcji czekolady jest jeszcze jeden istotny problem do zaplanowania. Jak przetransportować tego typu substrat z mieszalnika do mieszalnika? Odpowiedź nasuwa się oczywista- rurociągiem. Jednak czekolada w rurociągu nam najzwyczajniej w świecie zastygnie. Jeśli nie chcemy biegać z gorącymi wiadrami potrzebny nam rurociąg dwupłaszczowy.

Transport czekolady przy wykorzystaniu nowoczesnych rurociągów

Rurociągi dwupłaszczowe są zbudowane z dwóch współosiowych rur o różnych średnicach. Rury z materiałów kwasoodpornych były dawniej łączone kołnierzami. Obecnie stosuje się  połączenia spożywcze tj. złącza stożkowe gwintowane co zapewnia łatwy montaż oraz demontaż takiego dwupłaszcza.  Przestrzeń między rurami producent czekolady wypełnia gorącą wodą, która utrzymuje w rurociągu wysoką temperaturę , która zapewnia odpowiedni stopień płynności produktu. Ruch wody w takim rurociągu dwuściennym powinien przebiegać w przeciwprądzie do posuwu medium.

Montaż rur dwupłaszczowych nie jest popularny wśród wykonawców zajmujących się rurociągami. Jednakże transport produktów takich jak czekolada, ale również lecytyna i tłuszcze może odbywać się tylko w taki sposób. Istotną rolę przy wyborze wykonawcy rurociągów dwuściennych powinno odgrywać doświadczenie firmy w montażu takich właśnie rur. Ważnymi czynnikami są odpowiednio dobrane komponenty i elementy połączeń oraz dobór technologii spawalniczych dających możliwość łatwej kontroli.

Źródło: Metconcept – utrzymanie ruchu

Jak transportować czekoladę?
5 (100%) 2 votes