Restauracja to obiekt, który do swego funkcjonowania wymaga wielu pozwoleń i odpowiedniego sprzętu. Początkowe formalności wymagają spełnienia wytycznych Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, Sanepidu czy Ochrony Przeciw Pożarowej lub Inspektora Nadzoru Budowlanego. Ważne w przypadku restauracji jest również wyposażenie kuchni, które zapewni efektywną pracę.

Czy konieczne jest zastosowanie młynków do zlewu i do odpadów?

Właściwe segregowanie i utylizacja śmieci to ochrona środowiska oraz dbałość o budżet. Mniej śmieci w kuchni oznacza, że są mniejsze koszty ich wywozu. Powszechnie wiadomo, że w kuchni tworzy się największe ilości najróżniejszych śmieci. Jednym z największych problemów każdej restauracji są odpady organiczne, które powstają podczas przygotowywania posiłków. Ze śmieciami o charakterze organicznym można sobie poradzić dzięki stosowaniu młynków i rozdrabniaczy zlewozmywakowych. Wrzucenie kuchennych odpadów do kosza może oznaczać, że pojawią się nieprzyjemne zapachy czy różnego rodzaju bakterie, a także insekty i owady. Tymczasem młynek zainstalowany w odpływie zlewozmywaka pozwala na szybkie i skuteczne pozbycie się śmieci. Resztki organiczne w ten sposób trafiają do kanalizacji, gdzie ulegają procesowi naturalnego rozkładu. Młynek do odpadów pozwoli na rozprawienie się z wszystkimi miękkimi odpadami kuchennymi jak:

  • obierki warzyw i owoców,
  • niewielkie kostki i chrząstki, ości ryb,
  • skorupki jaj,
  • fusy od herbaty i kawy oraz
  • inne resztki jedzenia.

Zazwyczaj zaleca się, aby rozdrabnianie przebiegało na mokro, czyli gdy młynek jest uruchomiony przy odkręconym kranie z zimną wodą. W ten sposób odpady wrzucone do otworu odpływowego ulegają rozdrobnieniu przez obracającą się tarczę, która jest wykonana ze stali nierdzewnej. Warto jednak uważnie obsługiwać urządzenie. Do takiego młynka nie wolno wrzucać takich elementów jak:

  • metal,
  • szkło,
  • kamienie,
  • piasek,
  • tworzywa sztuczne.

Takie elementy mogą uszkodzić młynek. Nie zaleca się również wlewania do młynka rozgrzanego tłuszczu.

Jakie problemy rozwiązuje młynek do zlewu i młynek do odpadów?

Tego typu młynki przede wszystkim rozwiązują kłopoty z przeciekającymi workami ze śmieciami oraz nieprzyjemnymi zapachami z kubłów. Ponadto sprzęty umożliwiają dostosowanie się do licznych programów ochrony środowiska. Do głównych czynników przemawiających za zainstalowaniem tego typu sprzętu w kuchni zalicza się utrzymanie porządku i czystości w kuchni. Zaletą stosowania młynków jest także zmniejszenie ilości odpadów o około połowę. W ten sposób potraktowane resztki organiczne staja się neutralne dla środowiska(gdyż ich średnica nie przekracza 2 mm). Zazwyczaj takie odpadki jak obierki, ogryzki, skórki, owoce przejrzałe są wyrzucane do kosza. Młynek w kuchni to na pewno koniec z cieknącym workami i ciągłym myciem koszy. Stosowanie młynka zapewnia:

  • mniejszą ilość śmieci wywożonych na wysypiska,
  • mniejszą emisję CO2 z transportu odpadów,
  • mniejsze zatrucie gruntów i wód gruntowych w okolicach wysypisk,
  • brak brzydkich zapachów w kuchni.

Inspirowane: tanake.com.pl – urządzenia gastronomiczne

Młynek do zlewu i młynek do odpadów – dlaczego są tak ważnym elementem wyposażenia restauracji?
Oceń artykuł